Συνέντευξη στη Lifo - UNCENSORED - 11/12/2018

Συνέντευξη στη Lifo - UNCENSORED - 11/12/2018

Και ξαφνικά, εκεί που το inbox της σελίδας των Σάτυρων στο Facebook γεμίζει καθημερινά με πάσης φύσεως μπινελίκια των πολυάριθμων haters (που δε θα μεταφέρουμε εδώ για να μη σας κάνουμε trigger), παρακλήσεις μονομανών συλλεκτών για αποστολή ετικετών Satyr στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, και προσφορές πραγματική ευκαιρία για προμήθεια ζυθοποιητικού εξοπλισμού από την Κίνα διατυπωμένες σε κωμικά ημιαγγλικά, έσκασε πριν μια βδομάδα αυτό:

Μην τα πολυλογούμε, ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία, και μέχρι το βράδυ είχαμε στη διάθεσή μας τις ερωτήσεις της συνέντευξης. Τις πετάξαμε σε ένα Google Doc, κατεβάσαμε μερικές μπύρες καθότι we #never_interview_sober, και αρχίσαμε να πυροβολούμε κατά ριπάς. Την επόμενη μέρα στείλαμε τις απαντήσεις, ικανοποιημένοι που πράξαμε το καθήκον μας και που θα δώσουμε την ευκαιρία στον αμύητο αναγνώστη να μάθει πέντε πράγματα για την ελληνική σκηνή gypsy brewing από πρώτο χέρι.

ΑΛΛΑ ΟΧΙ.

Πριν λίγη ώρα ανέβηκε το κείμενο στη σελίδα της Lifo και, αν δεν είχαμε ήδη σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού, θα το αποκτούσαμε τώρα. Το γιατί το συγκεκριμένο άρθρο είναι απαράδεκτο, είναι από μόνο του θέμα για πολλά άρθρα, και σε γενικές γραμμές βαριόμαστε να γράφουμε σοβαρά κείμενα, οπότε δε θα ασχοληθούμε. Όμως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ποστάρουμε εδώ τις απαντήσεις μας όπως τις γράψαμε εκείνο το μεθυσμένο βράδυ, και να θυμόμαστε από δω και στο εξής ότι δε θα ξαναμπλέξουμε με τέτοιες καταστάσεις.

Αυτά από προλόγους και μελό, πάμε στο παρασύνθημα:

Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς, για το background σας.

H Satyr Brews δεν είναι απλή ‘νομαδική’ (sic) ζυθοποιία, η Satyr Brews είναι ιδέα, είναι ένα κρου από δημιουργικά άτομα που χρησιμοποιούν την γ@#@7η μπύρα σαν όπλο για να αναδείξουν όλα όσα γουστάρουν, είτε αυτό έχει να κάνει με την κατάχρηση λυκίσκου, με το street art, το γκραφίτι σε συρμούς τρένων, με το να κατακρεουργεί κανείς λουκούλεια μενού 5-6 πιάτων αφιερωμένα στο κρέας, τις καταχρήσεις, την υπεύθυνη ανευθυνότητα, μια σειρά από βρωμιάρες μπασογραμμές σε κάποιο σκοτεινό και μπαρουτοκαπνισμένο υπόγειο της Αθήνας λίγο πριν το ξημέρωμα. Δεν υπάρχει background, όλα διέπονται από διαφάνεια και αμολάμε ξεδιάντροπα όλα τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας στο προσκήνιο.

Πώς και ασχοληθήκατε με την οικιακή ζυθοποιία;

Πάντα μας άρεσε η μπύρα, ενώ δεθήκαμε και ιδιαίτερα με τις μεγάλες ποσότητες φτηνιάρικης λάγκερ, ως φοιτητές σπουδάζοντας στις Ευρώπες. Λίγα χρόνια αργότερα όμως, έτυχε και δοκιμάσαμε κάτι σπάνιες, τότε, ξενόφερτες μπύρες οι οποίες άλλαξαν τελείως την θεώρησή μας γύρω από το προϊόν. Οι μπύρες αυτές ούτε διανομή είχαν στην χώρα μας, ούτε εύκολος (δηλαδή φτηνός) τρόπος υπήρχε για να τις φέρεις στο ψυγείο σου. Κάναμε λοιπόν αυτό που θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος και αποφασίσαμε να τις αναπαράγουμε μόνοι μας με βασικό μας όπλο και σύμμαχο το ιντερνέτ. Εξάλλου, όσο και αν οι δραστηριότητές μας προδίδουν καλλιτεχνικές ευαισθησίες, κακά τα ψέματα είμαστε άτομα των θετικών επιστημών. Το να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε στο Πανεπιστήμιο του Google για να ποτίζουμε στις φιλικές συναθροίσεις την παρέα με ποιοτικό αλκοόλ έχοντας επιμεληθεί κάθε τεχνική (αλλά και δημιουργική) λεπτομέρεια της παραγωγής του, ήταν ρόλος που μας ταίριαξε γάντι.

Και τι σας έκανε να θελήσετε να ασχοληθείτε με τη νομαδική ζυθοποιία;

Η απάντηση είναι απόρροια της προηγούμενης ερώτησης. Φτάσαμε σε ένα επίπεδο που στο σπίτι φτιάχναμε μπύρες κατα πολύ ανώτερες των αντίστοιχων προτάσεων της ελληνικής αγοράς. Δε θέλαμε να πίνουμε μόνο αμερικάνικες IPA που επί μήνες κάνουν το γύρο του κόσμου μέχρι να φτάσουν στο ποτήρι μας, θέλαμε να πίνουμε ντόπιες και ολόφρεσκες (και ελληνικές, με αγνά προϊόντα, αφιλτραριστες, απαστερίωτες, και ότι άλλη μ@^@%ία χρησιμοποιεί η αγορά για να χαρακτηρίζει τις βαρετές της μπύρες). Πιστοί στην παράδοση της Ελλάδας που καινοτομεί, της Ελλάδας που αντιστέκεται, κάναμε πάλι το αυτονόητο και, ως σεσημασμένοι τζάμπα μάγκες και εντρεπρενέρ από γνωστή γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκετ, αποφασίσαμε να παράγουμε μόνοι μας, σε αλλωνών τα ζυθοποιεία, γιατί λεφτά για δικό μας δεν είχαμε, μπύρες επιπέδου γιού-εσ-εη – και το πετύχαμε.

Τι σημαίνει για εσάς πρακτικά να ζυθοποιείτε  με αυτό τον τρόπο, ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε;

Σημαίνει ότι δεν πληρώνουμε ενοίκιο, ΕΦΚΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, CosmOTE. Σημαίνει ότι τσεπώνουμε τα αμύθητα κέρδη (after tax, η ανόρθωση της οικονομίας είναι κύριο μέλημα της Satyr Brews) από το όλο εγχείρημα και λογικά στο Q1/2019 θα εμπλουτίσουμε τον στόλο μας με μια ακόμα θαλαμηγό. Η διαδικασία είναι απλή, κλείνουμε μια ημερομηνία με κάποιο ζυθοποιείο, βάσει της δικής τους ευχέρειας, πάμε και βλέπουμε τι υλικά (βύνες, λυκίσκους, κτλ) έχουν για πέταμα, τα ρίχνουμε στο ζυθοβραστήρα και αυτό που βγαίνει ένα μήνα μετά το ντύνουμε με hype παπάτζες και χιπστερίλα και το μοσχοπουλάμε.

Σε ποιες ζυθοποιίες έχετε ζυθοποιήσει μέχρι στιγμής; ( που, γιατί, λίγα λόγια γι’ αυτές)

Οι βασικές μας μπύρες (Menace IPA, Drye Humpin, Nyx Milk Stout) παράγονται στην Ζυθοποιία Χίου, κυρίως επειδή όταν ήμασταν μικρά και άβγαλτα ακόμα οικοζυθοποιάκια, μας έβαλαν και υπογράψαμε μια σύμβαση, όπου μας δέσανε χειροπόδαρα και πλέον μας κάνουν ό,τι θέλουν. Επίσης έχουμε βράσει στη Noctua 4-5 παρτίδες από διάφορες μπύρες κατά κύριο λόγο One off συνταγές, κυρίως επειδή είναι 10’ με το αμάξι από το σπίτι μας και βαριόμασταν να πάμε πιο μακριά. Εκεί βράσαμε μαζί με την Σόλο τον πρώτο διαγαλαξιακό κολάμπ επί ελληνικού εδάφους και την πρώτη ελληνικιά New England IPA. Εκεί φτιάξαμε την Pubriot, επίσημη μπύρα των Vodka Juniors, της Παγκοσμίως καταξιωμένης πανκ μπάντας που τις τουρνέ της ζηλεύουν ακόμα και οι Σκόρπιονς. Εκεί κάναμε επίσης και την Luben Brew IPA, γενεθλιακή/επετειακή μπύρα για τον πανηγυρικό εορτασμό των 5 χρόνων διαδικτυακού βούρκου που ακούει στο όνομα Luben.tv. Εκεί θα βράσουμε και τον άλλο μήνα μια ακόμα συνεταιρική παρτίδα για το ******. Αν θέλει και η Lifo, ας το ζητήσει τώρα που είναι Δεκέμβρης-περίοδος Χριστουγεννιάτικων εκπτώσεων και θα αντιγράψουμε όποια συνταγή βρούμε online θα σχεδιάσουμε μια μπύρα που θα αντιπροσωπεύει επάξια τον πνεύμα της κωλοφυλλάδας καταξιωμένης εφημερίδας.

Τι τύπους μπύρας ζυθοποιείτε και γιατί;

Κατά κύριο λόγο λάγκερ, κατά προτίμηση από αυτές που σερβίρονται σε ποτήρι παγωμένο στην κατάψυξη.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand σας;

#never_brew_sober

Ποιο ήταν το καλύτερο κομπλιμέντο που σας έχουν κάνει για την μπύρες σας;

Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό, από συμμετοχή μας σε φεστιβάλ μπύρας, όπου το κοινό μετά από δοκιμή της μπύρας μας, κλήθηκε να γράψει στο περίπτερό μας τις πρώτες του σκέψεις:

Σχόλια του τύπου: “η σατυρ σας γλεντάει”, “the coolest fuckers in the beer world” “βυζγια” και “οι kinky brewers σας γαμανε”, μόνο ως κοπλιμέντα μπορούμε να τα εκλάβουμε.

Πιο επίσημο κομπλιμέντο θα λέγαμε ότι είναι η βαθμολογία που έχει πετύχει η πιο διαδεδομένη μας συνταγή στο site αξιολόγησης μπύρας, το ratebeer.com, όπου η συγκεκριμένη εδώ και κάποια χρόνια φιγουράρει ανάμεσα στις 50 καλύτερες IPA παγκοσμίως (δεν διατεινόμαστε ότι ισχύει, αλλά αυτό δεν αναιρεί το fact, ότι είναι εκεί, μέσα στις 50, https://www.ratebeer.com/beerstyles/ipa/17/ )

Αναφέρετε κάποια από τα προϊόντα σας (ονομασία, περιγραφή κλπ) που μπορούμε να βρούμε αυτή τη στιγμή.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή μας βρίσκει σε περίοδο ανακατατάξεων, καθώς αλλάξαμε πρόσφατα αποκλειστικό διανομέα και ξαναχτίζουμε πορτφόλιο. Αντιμετωπίζουμε την Satyr σαν ένα μεγάλο Homebrew Project, προσπαθούμε να έχουμε πολλούς διαφορετικούς, one-off κωδικούς. Ο κόσμος εκπαιδεύεται να εμπιστεύεται το brand και όχι την εκάστοτε ετικέτα. Η Menace IPA είναι διαθέσιμη παντού όπου υπάρχει καλή craft μπύρα. Πρόκειται για μια west coast IPA, με πολύ έντονο άρωμα για να ξεβουλώνει η μύτη μας, επιθετική πίκρα που ξεκολλάει το σμάλτο από τα δόντια και μουδιάζει τη γλώσσα, ξηρό έως ανύπαρκτο σώμα για να αναδεικνύει την ακατάσχετη χρήση των λυκίσκων. Δε θα μπούμε στη διαδικασία να πούμε πού τη βρίσκει κανείς, γιατί σίγουρα θα αφήσουμε αρκετά σημεία απέξω. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκευτεί το satyrbrews.gr και να δει τον χάρτη με τα σημεία που κατα καιρούς μας έχουν φιλοξενήσει. Πιθανότατα θα μας βρείτε εκεί και αν δεν μας βρείτε θα υπάρχει αντιπρόταση από τον μισητό ανταγωνισμό μας, να δοκιμάσετε ενώ βρίζετε τον ιδιοκτήτη που δεν έχει πια Σάτυρ.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Παγκόσμια ειρήνη;
Εξάλειψη της πείνας;
Μια αριστερή κυβέρνηση;
Αποποινικοποίηση της κοκαΐνης;
Νόμιμη παιδική εργασία;
Διάλεξε την απάντηση που θες, δεν έχουμε όνειρα, αυτά είναι για τους ονειροπόλους, εμείς έχουμε στόχους και τους πετυχαίνουμε πάντα.

Latest posts

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your name

20 − eight =

Message