Η πιο έγκυρη πλατφόρμα ζυθογνωσίας παγκοσμίως, το Ratebeer, ανακοίνωσε αυτές τις ημέρες τα ετήσια βραβεία του, όπως κάνει κάθε χρόνο. Καθόλου δε μας χάλασε που πήραμε το βραβείο “Best New Brewer by Country” για την Ελλάδα, βραβείο που έρχεται χάρη σε όλους εσάς, το fan base των Σατύρων, τις groupies του λυκίσκου. Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας που αναδείξατε τις μπύρες μας.
Χάρη σε εσάς λοιπόν, η ναυαρχίδα μας, η Menace IPA κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατάταξη των ελληνικών μπυρών. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές φιγουράρει με περηφάνια στη 36η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των IPA. Σε αυτή τη προσπάθεια καταλυτικός ήταν ο ρόλος “της μικρής παμπ σε μια στοά στο Χαλανδρι”, που έβαλε πλάτες (και το χέρι στη τσέπη) για να υποστηρίξει το προϊόν έμπρακτα και χωρίς αναστολές. Μιλάμε φυσικά για την Local Pub (λινκ στο Ratebeer profile της Local εδώ), που οδηγούσε, οδηγεί και θα οδηγεί τις εξελίξεις στο χώρο της craft μπύρας στην Ελλάδα. Πλέον νιώθουμε τη σιγουριά ότι το κοινό είναι εκεί, είναι εκπαιδευμένο και πάνω απ’ όλα διψασμένο για νέες ακραίες συνταγές, χωρίς εκπτώσεις και περιορισμούς σε υλικά και πρώτες ύλες, έχοντας από πλευράς μας εξασφαλίσει συνεργασία με τον πλέον αξιόπιστο προμηθευτή το Ale Box (Ratebeer link). Όμως όλα αυτά συνέβησαν πρώτα απ’ όλα επειδή δυο άνθρωποι στη Χίο, παρά τη δυσπιστία της αγοράς, μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν εδραιώνοντας έτσι την ήδη αδελφική σχεδόν σχέση μας μαζί τους. Κλείνοντας μάλιστα αυτή την επιτυχημένη χρονιά, έχουν δρομολογήσει πλάνο για το μέλλον έτσι ώστε ποτέ να μη σας λείψει η αγαπημένη σας Menace IPA, αφού η Μπύρα Χίου (Ratebeer link), πλέον διατηρεί τις πόρτες της ανοιχτές για εμάς ανά πάσα στιγμή! Περισσότερη Menace σημαίνει και περισσότερα σημεία που θα κουμπώνεται στα taps, κυρίως χάρη στη διεισδυτικότητα του αποκλειστικού μας διανομέα, της Cava di Patsi, που έχει καπαρώσει και τη μεγαλύτερη μερίδα των νέων μικροζυθοποιείων.
Το 2016 είδαμε την πιο αλματώδη εξέλιξη στο τομέα της ελληνικής craft μπύρας έβερ. Το Ratebeer δείχνει δεκαοχτώ νέες καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων του, γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική της διάκριση μας, ειδικά όταν συνοδοιπόροι και συναγωνιστές σε αυτή μας τη προσπάθεια υπήρξαν ζυθοποιοί με πάρα πολλά κιλά ούμπαλα! Φέτος έσκασε μύτη ο αδερφός νομάδας ζυθοποιός, ο μέγας του homebrewing δάσκαλος, με το Φλασάτο αλυσοδεμένο να γρυλίζει και ένα μάτσο δαίμονες να αναβλύζουν από κάθε μπουκάλι Dark Crops (Ratebeer link) που ανοίγετε! Στο κέντρο της Αθήνας φωλιάσανε ένα μάτσο κουκουβάγιες που μας προσφέρανε την πιο νόστιμη black IPA σε αυτή τη πλευρά του Ατλαντικού. Οι Noctua Microbrewery (Ratebeer link) μας δέχτηκε με ανοιχτές φτερούγες να φτιάξουμε εκεί την πρώτη μας stout καθώς και την Pubriot IPA. Τι ειναι η Pubriot IPA ρωτάτε; Είναι το τέκνο του γλυκού πλατωνικού έρωτα μεταξύ των Vodka Juniors και των Σάτυρων, περισσότερα όμως για αυτή σε επερχόμενο ποστ. Και μιας και λέμε για συνεργασίες, σε λίγο καιρό θα υλοποιηθεί και η συνεργασία μας με έναν ακόμα νεοεισαχθέντα στο ελληνικό σκηνικό, που όμως δε χρειάζεται συστάσεις αφού ήρθε με αρκετά γαλόνια στους ώμους. Πλευρίσαμε τον Κέτιλ, και σύντομα θα γευτείτε τους καρπούς της συνεργασίας μας με την Σόλο Beer (Ratebeer link).
Για το 2017, μαθαίνουμε φήμες ότι διάφοροι ξακουστοί homebrewers θα κάνουν το βήμα και θα περάσουν στη γυφτοζυθοποίηση – κάτι που προσκαλούμε, προσδοκούμε και επιδιώκουμε! Μέσα στην πανσπερμία αδιάφορων ετικετών που κατακλύζουν την αγορά, είναι ευχής έργο να βλέπουμε ομοϊδεάτες φίλους να συνεισφέρουν και αυτοί το λιθαράκι τους, με απώτερο στόχο να ανεβεί το επίπεδο της craft ζυθοποίησης.
Και εδώ έρχεσαι εσύ αγαπητέ καταναλωτή, αν θες όπως κι εμείς αυτά τα λιθαράκια να γίνουν γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα χτιστεί μια νέα πραγματικότητα για την μπύρα στην Ελλάδα, με προϊόντα που θα κοντράρονται στα ίσα με αντίστοιχες προτάσεις του εξωτερικού. Μπήκες και διάβασες αυτό το ποστ μέχρι το τέλος, πορώθηκες με τη φάση, ανυπομονείς να ζήσεις το όνειρο. Ε, πέρα από το να πίνεις τις μπύρες που αγαπάς, σε καλούμε να συμμετέχεις ακόμα πιο ενεργά. Ανάδειξε τις συνταγές που σου άρεσαν και άσκησε δημιουργική κριτική σε αυτές που δεν γούσταρες, βοηθώντας όλους εμάς να σου προσφέρουμε την καλύτερη μπύρα που έχεις πιει. Το βραβείο που μας έδωσε το Ratebeer αποδεικνύει ότι έχεις αυτή τη δύναμη. Μη χάνεις λοιπόν την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσεις. Κατέβασε την εφαρμογή του Ratebeer για Android ή για iOS και, όποτε πίνεις μια μπύρα, άνοιξε το κινητό και ρίξε μια βαθμολόγηση, γράψε ένα review.
Στον σκληρό κόσμο του μπυρομάρκετινγκ, άμα δεν έχεις βραβεία δεν υπάρχεις. Ε, αφού μπήκαμε στο χορό, θα χορέψουμε. Join us.
Και του χρόνου!