Η Menace IPA, η αγαπημένη μας μαινάδα, έχει εξαντληθεί. Θα ξανάρθει, αλλά στο μεταξύ σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα δωράκι στους πιο μερακλήδες από εσάς. Παρακάτω δίνουμε οδηγίες για να βράσετε δικιά σας Menace, να πιείτε, να χαρείτε, να την τροποποιήσετε ανάλογα με τα γούστα σας.
Πιστεύουμε ότι μια καλή συνταγή μπύρας δεν χρειάζεται να είναι κρυφή. Κανένας μικροζυθοποιός δεν καταστράφηκε επειδή του έκλεψαν τη συνταγή, πολλοί όμως την πάτησαν όταν σταμάτησαν να δημιουργούν καινούριες.
Αφήστε την κοκακόλα να κρατάει μυστικά. Εμείς είμαστε gypsy brewers.
Ορίστε λοιπόν τα βασικά guidelines. Βάλτε τις μαρμίτες στη φωτιά και πάμε!
Ξεκινάμε από τις βύνες και την αναλογία τους επί του συνολικού malt bill. Ρίχτε τις στο μύλο και σπάστε τους τα πρέκια: Vergina Pale 90.00% Wheat 2.00% Carahell 4.00% Caramunich I 4.00%
Φύγαμε λοιπόν για mashάρισμα στους 65°C, για καμιά ωρίτσα. Τραβάτε και δείγματα. Μη ξεχάσετε μαζί με τις βύνες στο mash να προσθέσετε και 0.5gr/lt λυκίσκο Chinook, κάνει καλό στις αμυγδαλές. Φροντίστε να έχετε ένα pH γύρω στο 5.2 και κάντε τις διορθωτικές σας κινήσεις αναλόγως. Στο δικό μας εξοπλισμό η βαρύτητα πριν το βρασμό σκάει στο 1.039 και κάπου εκεί περνάμε το γλεύκος στη κατσαρόλα. Όταν περάσει στη κατσαρόλα και πριν ανεβάσετε θερμοκρασία, ρίχτε και τον υπόλοιπο Chinook να πικρίσει όμορφα το μπυράκι σας. Εμείς βάλαμε 0.75gr/lt για να πιάσουμε καμιά 25αριά IBUs (τα υπόλοιπα 15 τα παίρνουμε από late additions).
Όταν ξεκινήσει να βράζει βάλτε ένα timer να κρατήσει 60’. Στα 15’ πριν τη λήξη πετάχτε μέσα 1.5gr/lt Ahtanum και Mosaic σε αναλογία 40:60. Όταν περάσουν τα 60’ κλείστε τη θέρμανση, αφήστε να ηρεμίσει λίγο το γλεύκος, πετάξτε 7gr/lt Ahtanum και Mosaic σε αναλογία 60:40, και κάντε whirlpooling. Αφού ανακατέψετε καλά, ψύξτε το γλεύκος στους 17°C και μεταγγίστε στο δοχείο ζύμωσης.
Πάρτε ένα δείγμα και αν όλα έχουν πάει καλά πρέπει να έχετε πιάσει αρχική βαρύτητα 1.050. Ενυδατώστε τη μαγιά σας (Safale US-05) και προσθέστε την στο γλεύκος. Τώρα περιμένουμε.
Η μαγιά θα πρέπει να ρίξει την βαρύτητα στο 1.009, οπότε μερικές μέρες μετά το pitch και πριν τελειώσει η ζύμωση, ανεβάστε στους 19°C για κανα δυο μέρες να καθαρίσει η φασούλα. Τραβήξτε τη μαγιά αν έχετε τη δυνατότητα, και πάμε για τη μαγική στιγμή – να προσθέσουμε δηλαδή το λυκίσκο του dry hopping. Τέσσερις ποικιλίες συνολικής ποσότητας 10gr/lt στις εξής αναλογίες αντίστοιχα: Ahtanum 10.00% Mosaic 20.00% Vic Secret 60.00% Centennial 10.00% Αφήστε το στους 19°C να πλατσουρίσει για 5 μέρες, και μετά παγώστε τη μπύρα στους 3-4°C για να καθαρίσει και να πέσουν όλα στον πάτο.
Είστε έτοιμοι.
Το μπυράκι πρέπει να βγήκε στο 5.2% με κάποια 40 IBU. Για όσους δε μετρήσανε, το τονίζουμε γιατί είμαστε περήφανοι, μιλάμε για ένα μπυράκι με συνολικά 20gr/lt λυκίσκο… Στο χωριό μας αυτό το λένε proper. Η ενανθράκωση είναι στους 2.2 όγκους, οπότε ανάλογα αν εμφιαλώνετε με ζάχαρη ή πρεσσάρετε σαν άντρες σε βαρέλι, το παίρνετε πάνω σας.
Στην υγειά σας!