Can Satyr Brews Do Stouts? - 12/01/2017

Can Satyr Brews Do Stouts? - 12/01/2017

Είναι προφανές ότι κανένας craft brewer το 2016 2017 δεν μπορεί να σταθεί μόνο με μία μπύρα. Και το ξέραμε από την αρχή. Μετά τη Μαινάδα, θέλαμε να κάνουμε κάτι που να ταιριάζει στο ελιτίστικο γούστο μας, αλλά ταυτόχρονα να συμπληρώνει και ένα κενό της ελληνικής σκηνής.

Από τη στιγμή που η Μαινάδα ήταν πικρή, ξηρή, με ελαφρύ σώμα, αποφασίσαμε να κάνουμε στροφή 180° και ομόφωνα επιλέξαμε τις milk stout, ως ένα στυλ μπύρας που και ευκολόπιοτο είναι, και δύσκολο να το πετύχεις, και πρωτότυπο, και με ενδιαφέρουσα ιστορία. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία βεβαίως, επειδή η milk stout περιέχει λακτόζη πρέπει να κατηγοριοποιηθεί ως “ποτό μπύρας”, και να πληρώσουμε γι’ αυτήν διπλάσιο ειδικό φόρο κατανάλωσης. Αλλά χαλάλι, ποτέ δεν κρύψαμε ότι τα κάνουμε όλα για τα λεφτά. Βράσαμε δοκιμαστική συνταγή στο redneck homebrew σύστημά μας στο γνωστό πειραιώτικο μπαλκόνι, τη δώσαμε στους διάφορους opinion leaders για έγκριση, τα βρήκαμε με τους Noctua για να κάνουμε τη βρασιά σε αυτούς, και το βάλαμε μπροστά.

Και κάπου εδώ έρχεται η φανταστική ελληνική γραφειοκρατία, να μας φτιάξει το κέφι και να μας χαλάσει τα σχέδια. Έτσι, λίγες μόνο μέρες πριν τον προγραμματισμένο βρασμό και αφού είχαμε κάνει τα κουμάντα μας για την διαθεσιμότητα και την προμήθεια των πρώτων μας υλών, μας ενημέρωσαν απ’ το κοντρόλ ότι επειδή λακτόζη δεν είχε ξαναμπεί ποτέ σε ελληνική μπύρα, θα χρειαζόταν ειδική διαδικασία εγκρίσεων. Που στην καλύτερη θα κρατήσει 2 μήνες, στη χειρότερη 6, και πιθανόν να απαιτήσει και υπουργική απόφαση. Κολακευτήκαμε που κοτζάμ υπουργός της ελληνικής κυβερνησάρας θα ασχοληθεί τόσο πολύ με τους Σάτυρους, όμως όλα ήταν έτοιμα, το κοινό μας διψούσε, και αποφασίσαμε ότι δε γίνεται να περιμένουμε. Σε ένα επικό μεταμεσονύκτιο conference call με τον προμηθευτή μας AleBox και τον αδελφικό φίλο και ομοϊδεάτη Βασίλη Σέγκο της Dark Crops, καταστρώθηκε στο φτερό νέα συνταγή χωρίς τη λακτόζη, με παρόμοιες απαιτήσεις σε υλικά, αλλά και σημαντικές διαφορές στα σημεία, ώστε από milk stout να πάρουμε τελικά στα χέρια μας μια dry stout.

Τις επόμενες μέρες έκαναν το scaling τα παιδιά της Noctua, παραλάβαμε και τα τελευταία υλικά, και ένα πρωινό του Νοεμβρίου πήγαμε στο ζυθοποιείο για να βράσουμε. Από νωρίς αρχίσαμε να κατεβάζουμε ποσότητες Menace και Night Vision γιατί ως γνωστόν we #never_brew_sober, ενώ πολλοί σημαντικοί παράγοντες μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ο Κέτιλ, ο Πατσός, ο mr. Sorry Mom, ο Λευτέρης Βρεττάκος, δημιουργός της μπυράκλας Galaxy IPA, ο Άλεξ του beer.gr, μέχρι και το AleBox το ίδιο. Ήταν μια ωραία και γεμάτη μέρα.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματήσαν στη γραφειοκρατία. Η τροποποιημένη συνταγή μας ήταν φορτωμένη με έξτρα νιφάδες βρώμης, οι οποίες προσδίδουν αυτή την κρεμώδη αίσθηση στο στόμα, βοηθώντας στο σώμα της μπύρας και στον λιπαρό χαρακτήρα της. Το κακό με την πολλή βρώμη όμως είναι ότι μόλις μουλιάσει στο ζεστό νερό για ώρα, τσιμεντοποιεί το μίγμα της βύνης κατά τη διάρκεια της σακχαροποίησης, και έτσι η διήθηση από 2-3 ώρες που υπολογίζαμε διήρκεσε 7 ώρες και κάτι ψιλά. Οι brewers της Noctua αποδείχθηκαν κομάντα, οπότε τελικά, μαζί με τις τελικές πινελιές που προσέφερε σε μια πυροσβεστικού τύπου επέμβαση ο μαστρο-Σέγκος, καταφέραμε σταγόνα σταγόνα να πάρουμε όλο το υπέροχο γλυκό ζουμί στο βραστήρα πριν προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Το γλεύκος λοιπόν έβρασε, κρύωσε, δέχτηκε την μαγιά, η οποία με τη σειρά της έκανε το μόνο πράγμα που ξέρει να κάνει (να τρώει ζάχαρη, να κλάνει διοξείδιο και να ιδρώνει αλκοόλ) και μερικές μέρες μετά η μπύρα είχε έρθει εκεί που την θέλαμε. Την αφήσαμε χωρίς μαγιά να ηρεμήσει σε μια δεξαμενή για κανα μήνα, και την περάσαμε στα βαρέλια – τα οποία η Cava di Patsi με τους δαιμόνιους πωλητές της θα φροντίσει να διοχετεύσει στα αγαπημένα σας σημεία κατανάλωσης.

Ξεχυθείτε στους δρόμους, βρείτε την να την δοκιμάσετε (πλέον έχετε και χάρτη, μη πάτε στα τυφλά) και γράψτε και γνώμη. Η φωνή σας έχει δύναμη.

  • Η παραπάνω ιστοριούλα είναι η επιτομή του guerrilla brewing, όπως θέλουμε να περιγράφουμε τον τρόπο παραγωγής των συνταγών μας στα Satyr Headquarters, και σφύζει από νοοτροπία homebrewing, που από γενέσεως Satyr θέλαμε να αντιπροσωπεύει την κάθε μας κίνηση.
  • Ο τίτλος του ποστ είναι ατάκα από status στο Facebook που έγραψε ο Φώτης Αναστασίου της Local Pub λίγες μέρες πριν δοκιμάσει τη Νυξ. Αφού δοκίμασε, πήγε και άφησε αποκάτω σχόλιο “They actually can!!!”

Latest posts

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Your name

3 + 16 =

Message